« «vorige«||»volgende» »

PaasMenu – garnalenkroketten en asperges

PaasMenu – garnalenkroketten en asperges 4.00/5 1 vote

Snetver, komend weekend is het al weer Pasen. Toch sneller dan verwacht. Al een paar maanden wordt je doodgegooid met chocolade-Paaseitjes, maar je raakt er aan gewend. Je ziet de eerste Paaaseitjes in de schappen en denkt al automatisch: “Oh ja, over een paar maand is het Pasen.” Nu is het dus al volgend weekend…

Met Pasen, zeg zondag, wil je toch weer even extra aandacht geven aan de maaltijd. Paasontbijt (of Paasbrunch), en een diner. Een wat feestelijker zondagse, warme maaltijd. Dus niet met het bord op schoot, maar aan een leuk gedekte tafel. Niet de dagelijkse borden met barstjes en afgeschilferde randjes, nee, nu mag het BoerenBond op tafel. En niet de vale, uitgebeten waterglazen, maar het betere kristal, mogelijk een wijntje. Een voorafje, hoofdmaaltijd en nu eens geen toetje, maar een desert. Mischien een amuse erbij, of een tussengerechtje? Maar wat? “Iets lekkers” zegt het gezin. De dooddoener binnen elk huishouden. Zou er nou echt ergens eens worden geopperd, doe mij maar eens iets vies? Tuurlijk niet. Iedereen wil lekker eten. Jammer genoeg betekend dat zelfs binnen het gezin dat je nooit iedereen echt tevreden kunt stellen.

Tim is te klein, en weinig geintereseerd in het betere eten. Worst en patat is geen Paas-eten. Hij eet maar wat de pot schaft en anders kan hij in de keuken een boterham pindakaas gaan maken. Dus nu blijft de menukeuze aan Dorota en mij. Dorota doet niet zo moeilijk, maar heeft geen uitgesproken voorkeur. Zolang ik maar achter de kachel sta is ze al snel tevreden. Ik moet dus de maaltijd verzinnen …

Garnalenkroketten vooraf. Het zit al een 2-tal weken in de kop: ik wil (garanalen)kroketten zelf maken. Een item over zelf garnalenkroketten kwam voorbij in de Google Reader en de oude wens kwam weer boven. Ik ben gek op die kroketten. Altijd als ik aan de Belgische kust kom MOET ik even ergens een garnalenkroketje (of 2, 3) eten. Ik eet ze alleen in Belgie, nooit in Nederland. Ergens zit in mijn gedachten: Belgen maken de beste garnalen- en kaaskroketten, Nederlanders maken de beste vleeskroketten. En ik zal dus nooit ze andersom (meer) eten.

Maar nu wil ik ze zelf maken. Ik vindt in mijn boekenkast niet (zo snel) een recept, dus ik heb dat artikel-met-filmpje via de Reader (Njam – Garnalenkroketten) , en ik zag ook al eens een filmpje op Foodtube van Cees Holtkamp. Nou is onze Cees niet de kleinste, en de man maakt heerlijke vleeskroketten. Maar ik besluit toch de eerste, de Belgische klassieker, te gaan volgen. Ook omdat de Belg een “garnalenmelk” maakt en ik bij Cees eerst nog een garnalenbouillon moet maken en er later alsnog melk nodig is voor de roux… (Maar, Cees, ik ga heus ook eens aan de slag met jouw kalfsvleeskroketten.)

Ik heb reeds bij de visboer besproken dat ik tijdig (24h te voren) de ongepelde garnalen kan bestellen. Ze heeft ze niet standaard op de kar, want in NL is er te weinig vraag naar. Blijbaar pellen we niet graag zelf meer. En ik moet de pellen hebben voor de garnalenmelk. Heb al wat video’s gegoogled om nog even snel te herhalen hoe je ook alweer zelf pelt (wist nog van vakanties in Breskens,: kop-staart-breek-twist & let op darmkanaaltje op de rug(?!). Ik heb 1,2 kg ongepeld nodig, bestel dus straks 1,5 kg want gegarandeerd zal er wel een paar tijdens het pellen in de mond verdwijnen – Ken Uzelve, nietwaar? (…en besef dat gij geen godheid zijt – Orakel van Delphi).

Wat als hoofdgerecht? Een lamsschouder, lekker bezig zijn in de keuken met zo’n grote brok vlees? Het echte werk. Ik zie een leuk recept vandaag van Janneke Vreugdenhill in NRC-Next, en dit weekend las ik het blog van Fons Nicolay over een lamsstoofpotje . Maar ja, Dorota is niet zo’n fan van rood of roze vlees en een doorgegaard lammetje blief ik echt niet. Dus exit: lam.

Dan maar eerst de groente bedenken. Ik zag laatst weer een LinkIn-update voorbij komen van de Brabantsche Wal. Asperges! Ja, daar is Dorota dol op. Gewoon het klassieke recept: asperges met ham, gesnipperde ei in botersaus. Vindt ikzelf ook wel erg lekker. Zouden er al asperges (site niet up-to-date) van de Brabantsche Wal beschikbaar zijn met Pasen? ‘t Is toch onderhand de tijd er voor, nietwaar? (En later de uitdaging om thuis de 3 A’s te maken van Bergen op Zoom: ansjoviskes, asperges en aardbeien – allen lokaal ‘geproduceerd’ ) Toch even van de week langs mijn favoriet voor de asperges (Boerke Bogers) rijden en informeren. Anders worden het niet-lokale-geimporteerde-kas-asperges, want nu weet ik zeker: ik wil asperges.

Heb ik meteen een mooi excuus om even de grens over te gaan voor mooie ham. Echte hesp koop ik –helaas– in Belgie.. Daar zie je bij de slagers nog mooie, grote, gekookte hesp – van die natte, beetje zoutig. Dat vindt ik lekker, want jeugdherinnering. Daar dan wat dikkere schellen (plakken) laten snijden, grote schellen met zo’n mooie, smakelijke vetrand. De vetranden die in Nederland welhaast overal vanwege de mager-manie al buiten beeld is weg gesneden. En daar over de grens kan ik mogelijk ook mooie jonge aardappeltjes vinden die ik in de schil durf te koken. (Want hier wordt de aardappelkeuze steeds meer beperkt tot “bloemig”of “vastkokers”)

Hm, zou ik -de Grote Vleeseeter- wel genoeg hebben aan alleen aardappeltjes, asperges en ham? Ben bang van niet. Ik wil Meer Vees! OK, plan: als je toch in Belgie bent, eens bij een Vlaamse poelier zoeken naar een kleine rollade. Kalkoen of zo. Die mogelijkheid laten we open tot we voor de toonbank staan.

Toetje. Sorry, dessert. Ijs? Tim blij. Ouders blij. Oh, kon ik maar de hand leggen op echte Margarita-ijs. Dat zou een mooi dessert zijn, in de woonkamer. (Tim is dan wel tevreden met een raketje waterijs) Weer heb ik de kans gemist om Margarita-ijs te proeven op de opening van de AardbeienAcademie (shit, heb nog steeds geen plantjes besteld). Nee, die dag was ik bezig bij EGO Indoor Ski met Tim’s verjaardagsfeest. Wat dan? Ik zie bij Lidl dat er een kaasplankje met een paar Belgische kazen worden aangeboden. Kaasplankje toe? Hm, overwegen waard. Maar voor de zekerheid toch maar een bak ijs (kweenognie welke smaak) in de vriezer houden…

Nu mijn menukeuze voorstellen aan Dorota … ik verwacht geen problemen.

Leave a Reply (with Facebook)

Copyright © 2012 - Geur van Maillard - All Rights Reserved.

Leave a Reply

Comments are closed.