« «vorige«||»volgende» »

Always jambalaya

Always jambalaya
4 1 vote

Wat, voor den drommel, heb ik hier nog niet over geschreven? Een maaltijd dat welhaast standaard tot het huis-menu hoort als blauwe hap bij de Marine? Zo’n bord warmte dat lekker is vanaf de eerste dag, en vaak nog lekkerder de volgende dag, als een soort van jambalaya goreng? Want ja, jambalaya is een graag gezien menu bij de volwassenen in dit huis. Zomers en ’s winters. Of Tim nou wil mee eten of niet: vanavond maak ik jambalaya.
Het recept heb ik voor het eerst na het lezen van een blog van Fons Nicolay uitgevoerd. Meteen een succes. De man schrijft heerlijk, maar is even gestopt om zijn vrouw –die ernstig ziek is– bij te staan. Fons, ik wens jullie beiden veel sterkte! 

Always jambalaya

Voorbereiding : 15 minutes

Kooktijd : 40 minutes

Totaal : 1 hour

Voor : 4-6 personen

Always jambalaya

Een voedzaam, pittig-smakelijk 1-pans gerecht voor de zomer & winter

Ingrediënten

 • 1 chorizoworst
 • 200 g rauwe ham
 • ½ rode paprika ½ groene paprika
 • 6 gamba’s of 12 rivierkreeften (ik gebruikte 400 g tijgergarnalen)
 • 4 tomaten
 • 1 dikke ui
 • 300 g rijst
 • 6 dl bouillon
 • olijfolie
 • zout, tijm, laurier, cayennepeper, peterselie, knoflook

Bereiding

 • Snij de rauwe ham in kleine blokjes.
 • De chorizoworst in de lengte in vier kwarten en ook in blokjes.
 • De worst alvast fruiten in wat olijfolie.
 • Ondertussen vleestomaten pellen en in grove brokken.
 • Wanneer vlees eenmaal wat fijn begint te kleuren,
 • de gesnipperde ui en in kleine brokjes gesneden paprika’s erbij en mee fruiten.
 • Vervolgens een paar tenen knoflook er boven uitpersen.
 • Na een minuutje of twee de tomatenbrokken erbij.
 • Voeg dan ook al de kruiden toe.
  (Vaak wat extra cayennepeper, ik hou wel van pittig.)
 • Eventueel kiezen om een tijdje zachtjes te laten pruttelen.
 • Zo niet, dan kan meteen de rijst en zo’n halve liter warm gemaakte bouillon erbij.
 • Laat de rijst zo’n 15 minuten zachtjes mee koken.
 • Roerbak ondertussen de garnalen.
 • Leg ze bovenop de opgeschepte borden jambalaya.

Notities

{Bron/inspiratie:* Fons Nicolay : KeukenWeetjes - Jambalaya

http://www.maillard.nl/2012/07/05/allways-jambalaya2/

Ook had ik nog wat gekookt buikspek liggen en 2 gegrilde kippenpoten.
Ik sneed de rauwe ham en het buikspek in kleine blokjes. De chorizoworst in de lengte in vier kwarten en sneed ook deze in blokjes. Dit kon ik alvast rustig fruiten in wat olijfolie.

Ondertussen dompelde ik de vleestomaten, pelde ze en sneed ze in grove brokken.Toen het vlees eenmaal wat fijn begon te kleuren deed ik er de gesnipperde ui en in kleine brokjes gesneden paprika’s bij. Meefruiten. Vervolgens perste ik een paar tenen knoflook er boven uit. Na een minuutje of twee voegde ik de tomatenbrokken erbij. Ik voeg dan al de kruiden toe. Vaak wat extra cayennepeper, ik hou wel van pittig.

Nu kan ik kiezen om dit een tijdje zachtjes te laten pruttelen. Wanneer ik honger haast heb dan kan meteen de rijst en zo’n halve liter warm gemaakte bouillon erbij. (Ik bewaar wat bouillon in geval het net wat te droog wordt bij het garen) Terwijl de rijst zo’n 15 minuten zachtjes meekookt, pluk ik het vlees van de kippenbouten (bij de jambalaya voegen om mee te warmen) en roerbak ik de garnalen. Deze garneer ik bovenop de opgeschepte borden jambalaya.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply (with Facebook)

Copyright © 2012 - Geur van Maillard - All Rights Reserved.

Leave a Reply

Comments are closed.