« «vorige«||»volgende» »

Bal & (première 8) Hete Bliksem

(Waardering)

Ik heb –voor zover ik weet– nog nooit hete bliksem gegeten. Terwijl het toch ook wel eens bij de Marine op het menu staat. Waarschijnlijk zat ik dan net toevallig met een MRE ergens anders te buffelen …

Hete bliksem, blote billetjes in het gras, kennen jullie nog meer van die opvallende namen uit de (oud-)Hollandsche keuken?  Vandaag dus de stamppot van appels en aardappels. Ik merkte dat ik m’n aardappelvoorraad beter in de soep had kunnen verwerken, ze waren nu wat zacht geworden in de schil. Daarom dus besloten ze te verwerken in een stamppot. En ik had een link naar hete bliksem bewaard om het zelf eens te doen, dus dat gebeurd vandaag. De vleeskeuze (voor mij best belangrijk) kwam nu neer op de gehaktbal. Naar mijn idee heb ik al weken geen gehaktbal meer gegeten en daar heb ik nu best wel trek in. En dan geen kleine gehaktbal, nee, een flinke gehaktbal … per persoon. (En anders delen Dorota en Tim maar samen een bal).

Volgens mij is het een recept van Ton de Zeeuw, een oud culi-journalist van De Telegraaf. De voorganger van Felix Wilbrink?

3 from 1 reviews
Hete Bliksem
 
Voor: 4 personen
Voorbereiding:
Kooktijd:
Totaal:
 
Oud Hollands gerecht. Aardappels en appels.
Ingrediënten
 • 1 kg aardappelen
 • 750 gr à 1 kg appelen, in partjes (ik gebruikte Braeburn)
 • appelsap (optioneel)
 • suiker, honing of keukenstroop (had nog appelstroop)
 • 50 gr boter
 • Warme melk (optioneel)
 • Versgemalen nootmuskaat (gewoon potje gebruikt)
 • Versgemalen zwarte peper en zeezout
Bereiding
 1. Einde ochtend maakte ik alvast de gehaktballen (1kg, 5 stuks), de kruiding waren een rest-zakje tuinkruiden, mosterd, nootmuskaat, druppels worcestershire, scheutje hot peppersauce en 6 plakken oud brood in melk geweekt. Extra panko aan buitenzijde, aanbakken, afblussen, 35 minuten sudderen. Zachte gehaktbal. Vuur uit. Wel weer op tijd opwarmen, ook voor de jus.
 2. Aardappels geschild, in grofweg even grote delen gesneden en klaar gezet in gezouten water. Later koken, afgieten, uitstomen. Daarna grof stampen (dit keer met echte stamper, niet de pureeknijper) met klont roomboter, peper, zout en (natuurlijk) nootmuskaat.
 3. Appels schillen, vierendelen, klokhuis verwijderen en in partjes snijden. Even snel doorwerken, anders verkleuren de appels. (Met citroensap besprenkelen tegen verkleuring?) Opzetten in grote pan (waar later aardappelpuree bij kan) met bodem water -of beter- appelsap. Hoeveel is een bodem? Ik gok op 1 cm hoogte. Breng aan de kook en laat de deksel er zo veel mogelijk op liggen zodat de appelparten die niet in het vocht liggen ook gaar kunnen stomen. Hou wel het vochtniveau in het oog (desnoods scheutje kokend water erbij). Na een 10-tal minuten controleren of de appel lekker zacht is. Nooit te lang kook-stomen want dan verkleuren ze, en da’s jammer. Appels zacht? Dan zoetstof bijvoegen, vuur uit en door roeren. Ik gebruik dus een flinke lepel appelstroop.
 4. Dan aardappelpuree bij de appelpartjes roeren en (indien gewenst) met melk alles smeuïger maken. Weer proeven en eventueel aanvullen met peper, zout en/of nootmuskaat.
 5. Oh, er staat ook dat het lekker is met gefruite uienringen. Tja, heb nog wel een ui liggen van de uiensoep. Dus dat ook erbij gemaakt in de tijd dat de appels werden opgezet …

En, hoe smaakte het? Wel, niet vies. Voedzaam. Maar ik snap nu waar dit recept naar toe wil. Wat betekend dat ik het ooit weer eens ga maken… maar dan anders. Ik zou dan graag ontzettend zure appels willen gebruiken. Dan heb je echt een zoet-zout-zuur ervaring. Ook zou ik de volgende keer de appelparten wat groter houden, niet alsof je een appeltaart wil maken, maar mogelijk elk appel-kwart in 3 stukken, meer niet. Dan heb je niet bij elke hap zure appel, maar veel appel en dan weer geen appel lijkt me in deze maaltijd een fijnere ervaring. Ook zou ik de volgende keer de appelstukjes niet zo zacht koken. Het moet –voor mij– nog een beetje bite hebben. (Vraag me nu af hoe het zou zijn om rauwe, grofgeraspte appel door de aardappelstampot te doen). De gehaktbal was hemels lekker, zou er best wel 2 lusten …

Maar misschien neem ik vanavond laat nog een balletje. We hebben nu vroeg gegeten (16h30), want Tim moet zo met genoeg energie naar de training van de Reddingsbrigade …

Leave a Reply (with Facebook)

Copyright © 2013 - Geur van Maillard - All Rights Reserved.

Leave a Reply

Comments are closed.