« «vorige«||»volgende» »

Garnalen in knoflook-botersaus

(Waardering)

Nou had ik 2 nachten geleden de hele zak tijgergarnalen (31÷40) in de koelkast gelegd om te ontdooien. Maar niet goed nagedacht, want niet de hele zak was nodig voor de scampi étouffée. Dus ik heb nu een halve zak nog in de koelkast. Opnieuw invriezen kan en mag niet …

Dus vandaag moeten die garnalen op. Daarom gisternacht een bak groentensoep van vriezer naar koelkast over gebracht om bij de garnalen ter tafel te brengen. Nog wat af te bakken stokbroodjes (sorry, Levine) en wat filet americain van de slager erbij en we hebben een maaltijd. Ik tracht nog steeds die gamba’s in knoflookboter van dat restaurantje in Rotterdam na te maken. Een voorgerecht uit de oven, als slakken in knoflookboter. Heet, geurig en dan daarna die gesmolten knoflookboter met stukken brood opdeppen. Heerlijk. Nou had ik al eens dit recept geprobeerd, maar dat was geen  echt succes. Het was allemaal wat in~en aangebrand. Nu probeer ik eens dit recept van AllRecipes.nl …

Garnalen in knoflook-botersaus

Beoordeling: 41

Voorbereiding: 10 minutes

Kooktijd: 15 minutes

Totaal: 25 minutes

Voor: 6 personen

Garnalen in knoflook-botersaus

Een heerlijke schaal knoflookgarnalen met heerlijke saus om brood in te dopen

Ingrediënten

  • 250 gr boter
  • 2 eetlepels Franse mosterd
  • het sap van 1/2 citroen
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/2 bosje verse peterselie, fijngesneden
  • 1 kg verse, middelgrote garnalen, gepeld en schoongemaakt maar met staartstuk

Bereiding

De oven voorverwarmen op 230°C.
In een kleine sauspan op een middelhoog vuur boter, mosterd, citroensap, knoflook en peterselie opwarmen. Als de boter gesmolten is van het vuur halen.
De garnalen over een ondiepe ovenschaal verdelen en de botermengsel erover schenken.
In 12-15 minuten in de voorverwarmde oven roze en ondoorzichtig bakken.
http://www.maillard.nl/2013/02/19/garnalen-in-knoflook-botersaus/

Ik had natuurlijk zelf geen kilo garnalen meer over, eerder 400g. Dus ik heb voor mijzelf de hoeveelheden aangepast (behalve de knoflook, gna-gna). De bereiding van de saus was kinderspel. Ik was wel beetje bang voor de garnalen zelf, aangezien er een flinke lading ‘water’ in de plastiek zak zat na 2 dagen ontvroren te zijn. Maar achteraf viel het wel mee, want …

Hoe smaakte het? Heerlijk! Bijna hetzelfde als in dat restaurantje begin jaren ’90. Dit wordt dus een recept dat vaker uitgevoerd zal worden. Heerlijk nat-knapperige garnalen die Dorota op plakjes stokbrood at, ik prikte ze zo uit de centrale schaal. Het stokbrood gebruikte ik om -na de garnalen- de saus op te vegen. Mmmmm …
Maar ik ga wel de volgende keer wat meer fine-tunen. Ik zou beginnen met de mosterd iets te verminderen en zoute roomboter i.p.v. non-salted gebruiken. Vier tenen op 1 kg garnalen is acceptabel.

Erbij zouden we groentensoep eten, maar dat werd wortel-bloemkoolsoep. Bekend euvel

Copyright © 2013 - Geur van Maillard - All Rights Reserved.

7 Comments to “Garnalen in knoflook-botersaus”

  1. Alexandra 19 februari 2013 at 09:18 #

    Ow.….…..sow.….….…wat lekker!! Ik denk dat je niet eens dat gerecht uit de jaren ’90 hoeft te evenaren, want dit ziet er ook goed uit!!Garnalen vinden Daan (zoon en broer van Es) ook heerlijk. Hij maakt ze vaak in knoflookolie en gooit ze dan op de tafelgrill!! En inderdaad garnalen nooit, maar dan ook nooit te lang verwarmen, want dan worden ze taai en verliezen hun charmes!!

    • PaulO 19 februari 2013 at 11:42 #

      De eerste keer dat ik gamba’s op de BBQ maakte was het kauwgom. Bleek het geperst witvis in de vorm van een gamba te zijn …

  2. Els 19 februari 2013 at 09:41 #

    Heerlijk!! Wij zijn hier allemaal gek op. Maak het zeker in de zomer regelmatig, een grote bak sla erbij, knapperig brood, wit wijntje, het grote genieten. Ik doe er ook nog wel eens een rood pepertje bij voor wat extra pit :)

    • PaulO 19 februari 2013 at 11:44 #

      Ja, ik zat ook al in die richting te fantaseren met cayennepeperpoeder door de gesmolten boter …

  3. Alexandra 19 februari 2013 at 12:56 #

    Hebben ze ook eens in de kantine (wij moesten bedrijfsrestaurant zeggen) geserveerd. Afschuwlijk. Ik heb het nooit meer gezien, maar wel andere vieze dingen!!

    • PaulO 19 februari 2013 at 14:58 #

      Ja, je kunt met 1 enkele handeling een perfect recept verknallen …
      Maar, koken voor grote groepen is ook moeilijk …

  4. Alexandra 19 februari 2013 at 15:40 #

    Snap ik Paul; maar dan patat met frikandellen of van die dingen; maar geen geperste visdingetjes of zoiets. Nee Paul; gnah.….….…gnah.….….…geen excuses!


Leave a Reply