« «vorige«||»volgende» »

Kalfs-ricotta gehaktballen

(Waardering)

Jullie weten, niets moeilijkers dan elke dag eten verzinnen. De uitspraak: “Doe maar iets lekkers.” kun je op het laatst niet meer aanhoren. Dus als er eens een verzoek komt, is het een feest. (Tenzij je er zelf even totaaaaaal geen trek in hebt.) En ik kreeg een verzoek dat me wel beviel: “Pappiepap, eten we weer eens spaghetti met gehaktballetjes?

Maar om het voor mijzelf een beetje blogwaardig te houden, maakte ik het deze keer met ‘andere’ gehaktballetjes. Het recept kwam voorbij via Facebook en de titel had al meteen mijn aandacht. Ricotta in een gehaktbal? Goh, waarom niet …?

4 from 1 reviews
Kalfs-ricotta gehaktballen
 
Voor: 4-5 personen
Voorbereiding:
Kooktijd:
Totaal:
 
Heerlijk zachte kalfsgehaktballen met een accentje van kaas.
Ingrediënten
 • 500g ricotta
 • 500g kalfsgehakt
 • 2 eieren
 • 1 cup vers geraspte Parmigaino Reggiano (plus extra op het bord)
 • 1 tl zout
 • Vers gemalen zwarte peper
 • Een snuf geraspte nootmuskaat
 • 1 cup bloem
 • 1 cup zonnebloemolie voor het bakken
Bereiding
 1. Doe (verse) ricotta in een kaasdoek, zet het in een vergiet met een gewicht er op.
 2. Zet dit alles in de koelkast voor enkele uren.
 3. (Of doe dit de avond te voren.)
 4. .
 5. Meng in een grote schaal de uitgelekte ricotta met het gehakt en de Parmigaino Reggiano.
 6. Voeg naar eigen smaak zout, peper en nootmuskaat toe.
 7. Meng en kneed dit alles tot een soepel mengsel.
 8. Draai -steeds met bloem aan de handen- 9 gehaktballen van dit mengsel.
 9. Rol ze allemaal nog eens door de bloem en leg op een schaal.
 10. Dek de schaal af met plastiek en zet nog een tijdje in de koelkast.
 11. (Maak in die tijd alvast jouw favoriete tomatensaus.)
 12. Verhit de olie in een grote bakpan. (180°C)
 13. Bak de gehaktbalen in 2 of 3 batches.
 14. Leg daarbij de ballen voorzichtig in de hete olie.
 15. Laat ze rustig liggen gedurende 2 minuten.
 16. Draai voorzichtig om en frituur de andere zijde ook 2 minuten.
 17. Schep de ballen met een zeefschep uit de olie en doe ze bij de saus.
 18. Laat de ballen en de saus nog 30 minuten pruttelen op een laag vuur.

Kalfsgehakt op een maandagochtend vinden is niet zo makkelijk. Dus verzoek bij de slager gedaan, en een half uur later kon ik het ophalen. Ricotta kocht ik gewoon bij de super. De rest was wel in huis.

Nou kon ik niet de ricotta in een kaasdoek –onder gewicht– een hele nacht laten staan, want we zouden het ‘s avonds al eten. Dus dit al meteen na de boodschappen in de koelkast gezet.

Volgens mij is dit kaasdoek-uitpers-gedoe iets dat echt nuttig is bij echte, verse ricotta. Want de gewone supermarkt ricotta had na 6 uur een vingerhoedje vocht opgeleverd. Dus ik mengde de ingrediënten en eindigde met … een soort putty, een licht roze, kleverige Alabastine. Onhandelbaar. Dus na –met een bovenzijde van een aardappelschilmes– m’n vingers zo goed als mogelijk afgeschraapt te hebben, sneed ik toch maar de korsten van 3 oude, volkoren boterhammen en deed dit in de blitzhakker. Ik deed het broodkruim bij het gehaktmengsel en viel weer knedend aan. Mooi, het geheel was nu iets minder kleverig. Ik vormde de ballen (zo’n 5-6 cm doorsnede) en eindigde met 14 (i.p.v de verwachte 9) ballen die ik door de bloem haalde. Zo werden ze ook minder kleverig en kon ik ze wat beter vormgeven. Ik liet ze nog even in de koelkast ‘zetten’ en maakte alvast m’n eigen tomatensaus.

Nou, en hoe smaken die ballen? Heerlijk! Ergens dacht ik dat ze een krokant korstje zouden hebben, maar ja, ze waren natuurlijk niet gepaneerd en daarbij: ze hadden zo’n 35 minuten welhaast ondergedompeld in de tomatensaus gegaard. Dus geen hard korstje, eerder een soort dun, gefrituurd, bloem-velletje. Maar dan, binnenin: ontzettend zacht, welhaast smeuïg gehakt. Met een verkwikkend kaassmaakje van de Parmigaino Reggiano. Een hemels lekkere smaaksensatie. Dat werd tevens beaamd door de huisgenoten, en als het aan Tim lag mocht ik in vervolg altijd de gehaktballen zo maken.

Nou, en als Tim –eindelijk– iets goed vindt, dan is dat toch een aanrader? Dus, mag ik jullie adviseren? Maak het zelf ook eens!

Leave a Reply (with Facebook)

Copyright © 2014 - Geur van Maillard - All Rights Reserved.

Leave a Reply

Comments are closed.