« «vorige«||»volgende» »

Notenkoek (of Pandancake?)

Notenkoek (of Pandancake?)
5 1 vote

Is het nou een #Pandanrijst #koek, of toch …?

Is het nou een #Pandanrijst #koek, of toch …?

| Tim was een hele zaterdag met de Scouting op stap. Een dagje voor ons 2. We besloten niet naar de Primark te gaan (te druk, joepi!), maar ook niet naar de net geopende Rotterdamse Markthal (want, ook druk. baal). We besloten dan maar eens op de bonnefooi naar Breda te gaan. We lunchten bij de Boterhal. O.a. een pompoensoepje met feta en notencrunch.

Ik vindt jouw pompoensoep lekkerder. Intenser, krachtiger, wat meer spicy …” Zo, hé. Krijg ik van mijn vrouw toch eens een compliment over een keukenbrowsel. Iets wat ik van Tim (nog) weinig mag verwachten: pas als ik veel fastfood met veel E-nummers zou maken, kom ik bij hem in het goede boekje.

En vandaag ga ik iets maken waarvan ik hoop dat het het origineel zal benaderen. Overtreffen? Onmogelijk. Daarvoor heeft de ander veel te veel ervaring, het geheim recept en beter apparatuur. Maar dat houdt me vandaag niet tegen. Ik wil Knol’s notenkoek!

[ Nu volgt er eigenlijk een 2-delig blogverhaal, met elk een recept. Want: ik deed het een weekje later overnieuw, nu met wat aanpassingen. Reden? Klik hier. ]

Notenkoek 1.0
Ingredienten: 
250g zelfrijzend bakmeel
175g bruine basterd suiker
3 el stroop
1 tl kaneel
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl speculaaskruiden
1 mespuntje zout
150 ml melk
190g gemengde noten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 140°C.
Meng het bakmeel met de stroop en de droge ingrediënten.
Roer dit goed door elkaar en voeg dan pas de melk erbij.
Pas wanneer het een homogeen mengsel is, de noten erbij scheppen.
Stort het beslag in de bakvorm en verdeel het dan over de hele vorm.
Bak het af in ongeveer 70 minuten af in de oven..Pas op bij een hetelucht oven, de koek kan hier best wel droger dan normaal worden.
Bron/inspiratie: Groninger notenkoek

En dat idee krijg je op zondag. Alles in huis, behalve gemengde noten. En zijn de notenbars open op zondag? Neuh. Dus ik eindigde met een voorraad gezouten, gemengde noten van de supermarkt.

Zal ik de noten spoelen in water om het zoute te verwijderen? Lijkt me geen slim plan. What to do, what to do? Ik besluit het dan maar gewoon –as is–  te gebruiken en het mespuntje zout achterwege te laten. Scheelt toch iets. (Namelijk: een mespuntje. Minstens.)

Tim kon niet helpen. Of beter, mocht niet helpen. Meneer had z’n huiswerk geschiedenis niet doorgenomen, en werd onder toezichtstelling van z’n moeder verplicht z’n schoolse taken te volbrengen.

Met discussies over Romeinen en nederzettingen op de achtergrond (moet ik Tim niet eens wijzen op mijn Asterix boeken in de studeerkamer?) ging ik voortvarend aan het werk. Ingrediënten afmeten, pielen en fine tunen van de oven (blijkbaar is ietsje minder dan standje 100C in werkelijkheid 140°C) en de Kenwood klaarzetten. Het maken van het deeg (of is het nou beslag?) ging soepel. Met een pollepel mengde ik de bulk van de noten door het beslag (of is het nou deeg), een handje liet ik over voor de bodem. (Of wordt dat straks de bovenkant?)

Vorm ingevet, bebloemd, noten gestrooid en deeg/beslag gestort. Nou ja: gestort? Het was best wel stevig werken om het uit de Kenwood mengschaal te schrapen. Flink sticky spul.
En toen ging ik afwijken van m’n recept. Stel dat de bodem straks ook echt de bodem is?
I’ve got a cunning plan…”Daarom nam ik nog wat kandijsuiker en strooide dat over de koek. No matter what straks de bovenzijde van m’n koek wordt, er zitten noten of parelkandij aan de bovenkant. Slim, n’est-ce pas?

Maar, hoe smaakte het? Niet als Knol’s notenkoek. Maar toch: lekker! Natuurlijk is alles met noten lekker, maar de smaak daarnaast was mooi gebalanceerd. Niet te veel nadruk op m’n speculaaskruiden, noch dat je echt bewust werd van nootmuskaat of kaneel. Het was een harmonieus geheel. En dus lekker. Wel vond ik deze koek t.o.v. de echte Knol een beetje ‘compact’, niet zo luchtig. Daarom weet ik niet of het idee –dat het wat droog was– terecht is. Als het luchtiger zou zijn, zou het –volgens mij– minder droog overkomen. Nu moet je echt wel een kop koffie bij de plak notenkoek –besmeerd met een dot zoute roomboter– nemen.

Opmerkingen: eigenlijk niet te merken dat ik gezouten, gemengde noten heb gebruikt. Gelukkig. En ik weet nu dat de onderkant de onderkant blijft. Dus mijn presentatie leek dan wel een parelkandijkoek, het was binnenin toch echt Maillard’s notenkoek.

Dus: iemand een suggestie hoe we dit gaan fine tunen om het wat luchtiger te krijgen? Afstappen van het zelfrijzend bakmeel? En dan toch wat met gist en rijstijden gaan werken?

Naschrift: En dan zet je een vers-uit-de-oven foto op Instagram. Met onderschrift: “Is het nou een #Pandanrijst #koek, of toch …? (Blog volgt …)
WTF? Stomme autocorrect! Maakt van ontbijtkoek → pandanrijst koek

Meteen kreeg ik complimenten, opmerkingen en vragen via de social links hoe ik zo’n bruine –i.p.v. groene– pandancake had gemaakt. Telkens mij verontschuldigend voor die Swiftkey autocorrect bleef dit toch de avond doorgaan. Nog nooit zoveel respons gehad. Daarom de titel veranderd naar de huidige versie. Zul je zien, komt de helft van de Indonesische gemeenschap m’n blog bezoeken. Zie ik straks allemaal hits uit Den Haag, Voorburg en Rijswijk. Bij deze: sorry jongens, maar jullie maken me nou wel nieuwsgierig naar die pandancake. Dus, wie weet, binnenkort …?

[ Maar nu, een weekje later …]

Die pandancake komt later wel. Ik wil eerst m’n notenkoek luchtiger. Nou moet ik wel oppassen dat m’n streven naar de –voor mij–  perfecte notenkoek niet uitmond in zo’n speurtocht-trial-and-error serie die ik al heb lopen inzake de –ook voor mij nog imperfecte– chocloademousse en pannenkoeken …

4 from 1 reviews
Notenkoek 1.1
 
Voorbereiding:
Kooktijd:
Totaal:
 
Een (Groninger) notenkoek.
Ingrediënten
 • 250g zelfrijzend bakmeel
 • 175g bruine basterd suiker
 • 3 el stroop
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl gemalen nootmuskaat
 • 2 tl speculaaskruiden
 • 1 mespuntje zout
 • 4g bakpoeder
 • 150 ml melk
 • 190g gemengde noten
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 140°C.
 2. Meng het bakmeel met de stroop en de droge ingrediënten.
 3. Roer dit goed door elkaar en voeg dan pas de melk erbij.
 4. Pas wanneer het een homogeen mengsel is, de noten erbij scheppen.
 5. Stort het beslag in de bakvorm en verdeel het dan over de hele vorm.
 6. Bak het af in ongeveer 70 minuten af in de oven..
Notities
Pas op bij een hetelucht oven, de koek kan hier best wel droger dan normaal worden.Bron/inspiratie: Groninger notenkoek
Aanvullend
Serving Size: 1 koek

Lijkt op het eerste recept nietwaar? Vandaar 1.1 en niet versie 2.0. Eigenlijk is er alleen een toevoeging van 4g bakpoeder. En een extra theelepeltje koek~&speculaaskruiden. Zal heus niet misplaatst zijn binnen mijn streven.

Zelfde uitvoering. (Inclusief de parelkandij.) Maar deze keer merkte ik wel dat het nog moeilijker was het deeg (beslag?) uit de mengkom te krijgen. Zou dat door die 4g bakpoeder komen?

Maar nu, <tromgeroffel> hoe smaakte het? Ietsje lekkerder en luchtiger dan v. 1.0. Dat theelepeltje extra koek~ en speculaaskruiden maakt het smakelijker. Maar de luchtigheid viel me nog tegen. Ik had meer & grotere luchtcellen verwacht in de koek. Het vreemde was, dat het leek alsof hij eerst wel wat meer was gerezen tijdens het bakken, maar op een bepaald moment is ingezakt. Toen ik het bakblik uit de oven haalde zag ik een V-vormige groeve over de hele lengte. Het midden lag daardoor zo’n 15-20 mm lager dan de zijkant. Vreemd.
Wat ik nu wel lekkerder vond was dat diezelfde bovenkant nu wat krokant was geworden. Lekker, natuurlijk, maar het hoort niet bij een ontbijt~/notenkoek.

BTW – deze keer kreeg je niet de sensatie dat de koek droog was. Da’s alvast mooi meegnomen.

Dus … terug naar de boeken en m’n fellow foodies bevragen hoe ik dit moet oplossen. Zal ik ooit een Knol’s notenkoek benaderen met m’n (mis)baksels?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply (with Facebook)

Copyright © 2014 - Geur van Maillard - All Rights Reserved.

Leave a Reply

Comments are closed.