« «vorige«||»volgende» »

FBS – (panne)Koekies! enzo …

FBS – (panne)Koekies! enzo …
4 1 vote

Pannekoekstengels met mapple sirup

.

Intro

| Optimistisch –als ik kan zijn– gaf ik me begin deze maand op om mee te doen aan de #FoodBlogSwap #FBS. Inmiddels is gezondheid wat verslechterd, en ik moest me er werkelijk even toe zetten om de opdracht uit te voeren …

Maar achteraf ben ik blij dat ik het (weer) heb gedaan. Deze keer kreeg ik blog “Koekies! Enzo” van Kas (moeder van 2 tieners) toegewezen. Ik koos wat recepten via de ‘Recepten index‘, alwaar ik enigszins via categorieën wat kon opzoeken (in tegenstelling tot de gewone ‘Recepten‘ menu-keuze).
Dit werd de eindkeuze:

Recept

Pannenkoekstengels

Voorbereiding : 10 minutes

Kooktijd : 30 minutes

Totaal : 40 minutes

Serving : 10 repen / 60 blokjes

Pannenkoekstengels

Een verrassend smakelijke snack, ontbijthap of lunchhapje.

Ingrediënten

 • 100g spekjes, (ontbijt~, katenspek of ham)
 • 225g speltbloem
 • 300 ml volle melk
 • 30g zonnebloemolie (of gesmolten boter)
 • 2 grote eieren
 • snuf zout
 • 2 tl bakpoeder

Bereiding

 • Snijd het vlees in reepjes.
 • Bak het in een pannetje en laat 'uitlekken' op keukenpapier.
  (Verwarm de oven voor op 200°C.)
 • Meng spelt, zout en bakpoeder in een beslagkom.
 • Mix de melk, olie en eieren goed door elkaar.
 • Giet de natte ingrediënten bij de droge en roer goed door.
 • Doe ook 1/3 van de spek erbij.
 • Bekleed een brownie blik met bakpapier.
 • Leg wat stukjes gebakken vlees op de bodem van het bakblik.
 • Schenk het beslag eroverheen
 • Verdeel de rest van het vlees over het beslag.
  (Duw eventueel wat stukjes een beetje onder het oppervlak.)
 • Bak de plak pannenkoek in 30 minuten gaar en goudbruin.
  (Check met een satéprikker of het echt droog en dus gaar is.)
 • Laat hem een kwartier afkoelen.
 • Til hem nu met bakpapier uit het brownie blik.
  (Daarna van papier schuiven.)
 • Snijdt de pannenkoek in repen of blokjes.

Notities

De pannenkoekstengels zijn heerlijk met maple syrup of stroop!
Experimenteer ook met kaas door beslag.

Bron/inspiratie: Koekiesenzo.nl - Pannekoekstengels

http://www.maillard.nl/2016/06/28/fbe-pannekoekiesenzo/

Uitvoering

Ik kocht ontbijtspek als vlees voor dit recept. Zo leek het me nog het meest op de pannenkoek zoals ik ze wel eens maak. Gekookte ham zou ik niet aanbakken, vindt ik zonde van de smaak. Katenspek had ik net even te veel gegeten de laatste tijd, dus: ontbijtspek.

Bloem: heb inmiddels door de swaps een leuke lading aan meelsoorten in huis, maar spelt zat er nog niet bij. Nu dus wel …
Olie stond niet gespecificeerd, ik koos dus nu voor zonnebloemolie.

Voor de rest heb ik het recept uitgevoerd met de nodige schietgebedjes, daar ik nog steeds geen held ben met deeg en beslag. Ik zat even in m’n maag met dat ‘brownie blik’. Hoe groot is dat? Het blik (19×19 cm) dat door ex-vriendin als brownie blik werd gebruikt zag er nu wel erg klein uit voor dit volume. Dus ik koos een groter, aluminium bakblik van 24×32 cm. Hier werd de beslaglaag ongeveer 10-13 mm dik bij het uitgieten.

Natuurlijk kan het liggen aan de moeilijke instelbaarheid van temperatuur in m’n oude fornuis, maar ik liet het blik toch 5 minuten extra in de oven. Totale tijd 35 minuten dus. Nu was de satéprikker zeker droog, de kleur was lichtbruin-goud.

[ Er is een donker rechthoekig stuk te zien bij de afgebakken pannenKOEK. Dit is ontstaan doordat bakpapier was omgeklapt op het beslag. Hier was het ter plekke nog niet geheel droog aan de oppervlakte. ]

Oordeel

Maar smaakte het een beetje? Zeker! We aten het lauw-warm. En met de mapple syrup was het het lekkerst. Ook de huisgenoten zaten mee te genieten. Al proevende dacht ik dat het dus ook wel lekker zou kunnen zijn met een lekker belegen boerenkaas erdoor gesmolten. Dat ga ik de volgende keer doen.

Naschrift: er was nog een klein beetje over. Dat heb ik volgende dag verwarmd in de microwave. Daarna overgoten met mapple syrup. Maar nu zat er een vervelend ‘bittertje’ aan de smaak. Kwam dat door de microwave (30 seconden) of is dat iets van spelt? Nu is (voorlopig) mijn advies om het meteen na het bakken op te eten, en niet meer te verwarmen.

Eerdere FoodBlogSwaps ]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply (with Facebook)

Copyright © 2016 - Geur van Maillard - All Rights Reserved.

Leave a Reply

6 Comments to “FBS – (panne)Koekies! enzo …”