« «vorige«||»volgende» »

Pesto of pistou?

Pesto of pistou?
4 1 vote

Verse basilicum op balkon

.

Intro

Ik geloof dat de verwarring ontstond bij het nalezen in Franse kookboeken inzake recept voor pesto. Ik meen nu te mogen zeggen dat het ontstond in een grensgebied tussen Frankrijk & Italië. Met dien verschil dat ze in Italië er wèl pijnboompitten in doen en het ‘pesto‘ noemen, en de Fransen de pijnboompitten weg lieten en het ‘pistou‘ noemden.

Maar ja, nog altijd zullen ze blijven strijden en claimen wie de eerste of oorspronkelijke receptuur bezit …

Recept

Pistou / pesto

Voorbereiding : 15 minutes

Totaal : 15 minutes

Serving : 100-150ml saus

Pistou / pesto

Een heerlijke, koude basilicumsaus bij pasta, kip, op toast, etc.

Ingrediënten

  Pistou:
 • 75g basilicumblaadjes, vers!
 • 2 el peterselie, fijngesneden
 • 3 teentjes knoflook
 • 25g Parmigiano-Reggian, geraspt
 • 6 el olijfolie
 • 1 tl zout
 • Pesto:
 • bovenstaande pistou
 • 35g pijnboompitten

Bereiding

  Pistou is dus pesto ZONDER pijnboompitten!
 • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin.
  (Laat ze daarna afkoelen.)
 • Was de peterselie en basilicum.
 • Blancheer ze 5 seconden in kokend water en leg in ijswater.
 • Laat het uitlekken.
 • Dep de blaadjes goed droog.
  (Met een schone theedoek of keukenpapier.)
 • Pel de knoflook.
 • Pureer de pijnboompitten, basilicum, peterselie en knoflook met olijfolie in de keukenmachine.
  (Of lekkerder: gebruik hiervoor een vijzel.)
 • Roer de Parmezaanse kaas door de puree.
 • Verdun de pesto eventueel met enkele eetlepels olijfolie tot de gewenste dikte.
  (Stop als de pesto ongeveer zo dik is als stevige tomatenpuree.)
 • Breng de pesto zo nodig op smaak met zout.

Notities

Bron/inspiratie: De kooktips - Pesto & Pistou

http://www.maillard.nl/2016/09/20/pesto-of-pistou/

Uitvoering

Oosten, gast, dan heb je het over jouw Franse kookboeken en kom je af met een receptje van een website! Ja, bewuste keuze. Ten eerste omdat je nu kunt nalezen waar iets vandaan komt, ten tweede omdat er ontzettend veel recepten voor deze eenvoudige saus bestaan. Alleen zit er een overeenkomst in de hoofdrolspelers (olijfolie, basilicum, kaas en eventueel pijnboompitten), en het verschil in welke kaas(soorten), andere groene kruiden, en de verhoudingen tussen de ingrediënten.

Ik vond het onderhand wel tijd om pesto of pistou te maken (het werd dus bij mij pistou), omdat de Makkelijke Moestuin het goed doet op balkon, en ik bijgevolg dus met flink wat basilicum zat. Kaas had ik nog voldoende, olijfolie was net vers ingekocht, en omdat ik de pistou in een soep wou gebruiken waren er dus geen pijnboompitten nodig.

De enige wijziging van het oorspronkelijk recept is dat ik nu eens de gewassen blaadjes basilicum kort heb geblancheerd voor het uitlekken en malen. Volgens chef Raymon Blanc zou dit zorgen dat de groene kleur langer fris bleef. En aangezien ik verwachte dat niet alle pistou deze dag op zou gaan, hou ik wel van een fris-blijvend kleurtje …

Opmerking: de reden dat iedereen met andere verhoudingen/gewichten van ingrediënten werkt, is dat het ook een beetje natte-vinger werk is. Je kijkt en proeft, maakt het wat steviger of vloeibaarder. Eigenlijk kwam dat bij mij ook zo uit. Maar voor beginnelingen is bovenstaand recept een mooie handreiking.

Oordeel

Smaakte het een beetje, Oosten? Jazeker wel! Allereerst de geur. Die ruik je al bij het malen. (Ik gebruik een keukenmachine, omdat mijn vijzel eigenlijk te klein is.) Heerlijk! Beelden van vakanties in Zuid-Frankrijk en Italië doemen op bij die geur. Het is eigenlijk een heerlijk sausje bij geroosterd vlees (BBQ), bij vis, bij een omelet, maar een likje over je vleeswaar zoals kalkoenfilet, hesp of zelfs bij de filet americain is ook niet te versmaden …

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply (with Facebook)

Copyright © 2016 - Geur van Maillard - All Rights Reserved.

Leave a Reply

3 Comments to “Pesto of pistou?”