« «vorige«||»volgende» »

Soup au pistou

Soup au pistou
4 1 vote

Soup au pistou

.

Intro

OK, ik had dus een lading pistou gemaakt. De reden was dat ik dit nodig had voor mijn (Franse?/Italiaanse?) soup au pistou. Ik at het voor het eerst bij m’n broer Hans in Vence (bij Nice, F). En het was lekker.

Later maakte ik het eens thuis. Met een recept uit een klein boekje soeprecepten wat zat bij een grote soepterrine dat Dorota kreeg als kerstgeschenk van haar toenmalige werkgever: het Lievensberg ziekenhuis. (Thans Bravis ziekenhuis.) Maar dat boekje ben ik kwijtgeraakt en heb nooit meer zo’n lekkere soup au pistou meer gemaakt. Verschillende recepten geprobeerd, maar allemaal nèt niet.
Vandaag mag Raymond Blanc het eens proberen …

Recept

Soup au pistou

Voorbereiding : 1 hour, 20 minutes

Kooktijd : 15 minutes

Totaal : 1 hour, 35 minutes

Voor : 4 personen

Soup au pistou

Een heerlijke maaltijdsoep met Frans-Italiaanse invloeden.

Ingrediënten

    De soep
  • 4 el extra virgin olijfolie
  • ½ medium ui, in stukjes van 1cm
  • 1 medium wortel, in stukjes van 1cm
  • ½ bleekselder, in plakjes van 1cm
  • 1 kleine courgette, in stukjes van 1cm
  • ½ kleine venkel, in stukjes van 1cm
  • 1 tl zeezout
  • snuf vers gemalen zwarte peper
  • 700ml kokend water
  • 4 el (?) verse doperwten (optioneel)
  • 120g tuinbonen (ook optioneel)
  • 1 medium tomaat, ontveld en in stukken
  • ?? Pasta
  • De pesto
  • flinke handvol basilicum
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 100ml extra virgin olijfolie
  • 30g Parmigiano-Reggiano
  • snuf zeezout
  • flinke snuf vers gemalen witte peper
  • Soep afmaken
  • 50g/pistou
  • 40g geraspte Parmigiano-Reggiano, plus wat extra ter tafel
  • Flinke handvol croutons of geroosterde knoflook-stokbrood

Bereiding

    Pistou:
  • Blancheer blaadjes basilicum in kokend water.
    (Hierdoor blijft alles fris-groen.)
  • Na paar seconden overscheppen in ijswater.
  • Meteen daarna blaadjes eruit zeven.
  • Doe basilicum met overige ingrediënten in de blender.
  • Maal tot een mooie zachte pasta.
  • Schep de pistou in een glazen potje en zet in koelkast.
  • De soep:
  • Verwarm olijfolie in een grote pan.
  • Fruit rustig de ui, wortel, bleekselder, courgette en venkel.
    (Dat duurt een paar minuten.)
  • Maak op smaak met zout & peper.
  • Giet dan voorzichtig het kokende water erbij.
  • Breng aan de kook.
  • Vervolgens de tuinbonen en doperwtjes erbij.
  • Laat nu nog 3-4 minuten rustig koken.
  • Voeg wel in de laatste minuut de tomaatstukjes, pistou en parmezaan erbij.
  • Soep afmaken:
  • Breng eventueel op smaak met zout en/of peper.
  • Serveer in een voorverwarmde soepterrine.
  • Aan tafel croutons en extra Parmigiano-Reggiano aaanbieden.

Notities

Bron/inspiratie: BBC Food - Raymond Blanc - How to make Pistou Soup

http://www.maillard.nl/2016/09/23/soup-au-pistou/

Uitvoering

Tja, waarom koos ik nou dit recept? Eigenlijk door z’n opmerking om basilicum even te blancheren om zo de kleur te behouden. Ik hou wel van zulke details. (Die ik dus niet bij anderen tegen kwam.) De andere reden is dat hier alleen tuinbonen en doperwten in gaan, terwijl ik altijd dacht dat het altijd een –grotendeelspeulvruchtensoep was.

De pistou had ik dus reeds gemaakt, nu de ‘soup’ nog. En zoals jullie hierboven kunnen lezen, gaat dat snel en makkelijk. (Tenminste: na al het voorbereidend snijwerk.)

Dus het ging perfect? Eh … nee. Natuurlijk moet er bij mij weer wat fout gaan. In dit geval: de pasta. Of beter: de hoeveelheid pasta. Ik had dus weer eens te rijkelijk droge pasta uit de papieren zak met hoge kwaliteitspasta geschud, en dus eindigde ik met een flink gevulde pastasoep met de smaken van een soup au pistou …

Oordeel

Maar hoe was de smaak van die soup dan? Lekker, dat wel. Maar niet zoals ik hem het liefst heb. (Ook vanwege de overmaat aan pasta.) Ik verkoos daarom om de pistou aan tafel apart erbij te scheppen, en niet op het laatst al roerend even mee te koken. (Maar dat is een persoonlijke keuze.) En, natuurlijk, kon Dezen Grooten VleeschEter het niet laten om dit vegetarisch soupje even op te kikken met wat vlees. In dit geval gegrilde knoflookworsten in plakken.
Nou, dit maakte de maaltijdsoep geheel compleet. Op deze manier een aanrader!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply (with Facebook)

Copyright © 2016 - Geur van Maillard - All Rights Reserved.

Leave a Reply

3 Comments to “Soup au pistou”