« «vorige«||»volgende» »

Limoncellokip & citroenrisotto

Limoncellokip & citroenrisotto
4 1 vote

Limoncello-kip met aardappelpuree & appelmoes

Intro

OK, het hele recept stond al een paar weken (maanden, inmiddels) klaar om uit te voeren. Ik werd op deze smakelijke maaltijd gewezen, en zag het echt zitten voor deze zomer. En toen werd ik ziek, ging naar het ziekenhuis en kwam er zwak uit. Eenmaal aansterkend bleek de zomer alweer voorbij.

Ik baal hiervan.

Recept

Limoncellokip & citroenrisotto

Voorbereiding : 15 minutes

Kooktijd : 25 minutes

Totaal : 1 hour, 50 minutes

Voor : 4 personen

Limoncellokip & citroenrisotto

Een heerlijk fris-zure kip met bijpassende, zomerse risotto.

Ingrediënten

    Limocellokip
  • 4 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 3 el limoncello (citroenlikeur)
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 citroen
  • handvol blaadjes citroentijm (of eventueel gehakte munt)
  • 4 kipfilets, in blokjes van ca. 2x2cm
  • Citroenrisotto
  • 1 witte ui
  • 1 knoflookteentje
  • risottorijst (arborio of carnaroli, 80-100g p.p.)
  • 3 citroenen (1 uitgeperst en de zest eraf, 2 zonder schil in blokjes van 1x1cm)
  • 100g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 kruidenbouillonblokje
  • een paar klontjes roomboter
  • zout & peper

Bereiding

    Limoncellokip
  • Rits de blaadjes van de tijm.
    (Of hak de munt fijn.)
  • Rasp de zest van de citroen.
  • Pers de rest van de citroen uit.
  • Maak een marinade van de olijfolie, citroensap en limoncello.
  • Voeg de knoflook, zest en blaadjes citroentijm toe.
  • Leg de kipblokjes een uurtje in de marinade.
  • Dompel die tijd 12 houten satéstokjes onder water.
  • Rijg na een uur de kipblokjes aan de stokjes (3 p.p.).
  • Grill de spiesjes in circa 4 minuten gaar.
    (Niet te lang, dan drogen ze uit.)
  • Citroenrisotto
  • Breng een pan met 1 liter water met het bouillonblokje aan de kook.
    (Laat op de kleinste vlam staan.)
  • Snipper 1 ui en een knoflookteentje.
  • Fruit die 2 minuten.
  • Fruit daarna de risottorijst kort mee tot de korrels glazig zijn.
  • Blus af met 150ml witte wijn en roer even.
    (Laat het deksel eraf.)
  • Wacht tot bijna alle vocht is verdampt.
  • Giet er dan het sap van een citroen en een soeplepel hete bouillon bij.
    (Roer weer tot het vocht bijna verdampt is.)
  • Giet er weer wat bouillon bij.
    (Herhaal dit tot de rijst al dente is.)
  • Dat duurt ca. 16 minuten.
  • Vijf minuten voor het einde doe je de citroenzest en bijna alle blokjes citroen erbij.
    (Bewaar enkele blokjes voor de garnering!)
  • Let erop dat de rijstmassa op dat moment nog redelijk nat is.
    (Hij wordt hierna nog wat compacter.)
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Zet nu het vuur uit.
  • Doe er dan de roomboter en de Parmezaanse kaas erbij.
  • Laat met de deksel erop nog 2 minuten rusten.

Notities

Serveer de risotto bij de limoncellokip en garneer met een paar blokjes citroen en een paar citroentijmblaadjes.

Bron/inspiratie: Vinissima - Limoncellokip, citroenrisotto en torrontés

Met dank aan Ingrid Larmoyeur, die me op deze combo wees ...

http://www.maillard.nl/2016/09/27/limoncellokip-citroenrisotto/

Uitvoering

Maar toen bleek de nazomer en zelfs de herfst nog wat warme dagen in petto te hebben. Dus ik kocht m’n kip en citroenen en vond een fles limoncellow (jawel eindigend met een ‘w’, want alcoholarm.) en zag het weer zonnig in.

Fluitend maakte ik de marinade klaar en deed de kip erbij. Ik zette het in de koelkast en deed meteen de houten stokjes onder water. Vandaag zou ik niet zo zeer saté, maar spidini maken. Ik zag het helemaal zitten …

En in die tijd tussen marineren en beginnen met de risotto raakte ik alle energie kwijt. Alsof iemand de stekker er bij mij uit trok. Ik wou alleen nog zitten, of liever: liggen. Maar ja, gezin wacht op eten. Dorota nam het dan maar over en besloot de kliek aardappelpuree in de microwave te warmen i.p.v. risotto en er dan maar wat appelmoes bij te geven. (Altijd in huis met een kind in de buurt.) En die kip ging ze niet grillen, die werd gewoon gebakken. Snel klaar, en opscheppen maar.

Oordeel

Kun je dan nog wel oordelen? Kweenie. Ik had tenminste geen plezier meer in het eten. Ten eerste vanwege vermoeidheid, ten tweede omdat het iets anders was geworden dan er in mijn hoofd zat. Ik verwachte natuurlijk een fris-zure maaltijd, mede door die risotto. Nu was het niet meer fris-zuur.
OK, ergens kon je het nog wel aan de kipblokjes proeven. En dat smeekte zeker niet verkeerd, maar toch moet het nog eens geheel overnieuw mèt risotto gemaakt worden.
Maar ondertussen –voor jullie– wel alvast het hele recept.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply (with Facebook)

Copyright © 2016 - Geur van Maillard - All Rights Reserved.

Leave a Reply

One Comment to “Limoncellokip & citroenrisotto”