« «vorige«||»volgende» »

Ovenschotel spruiten met aardappel-uienpuree

Ovenschotel spruiten met aardappel-uienpuree
4 1 vote

Oh, toch kliekje Aardappel-ui-puree over

Intro

Er had ook als titel kunnen staan: alle kliekjes in een ovenschaal. Want het begon oorspronkelijk met een kliekje spruiten. Ik had de eerste, verse spruiten van het jaar gekocht en gekookt. Bij de maaltijd bleken ze nog verdacht hard en vreemd te smaken. Misschien omdat er geen echte nachtvorst overheen was geweest? Hoe dan ook, er bleven spruiten over …

Maar weggooien doe je niet (zo snel). Je wacht tot het uitgedroogd en/of beschimmeld is in de koelkast. Pas dàn gooi je het weg. En ik had ook nog wat aardappelen over. Twee kliekjes! Wacht, er is meer. Nog zo’n restantje in een zak met geraspte, oude kaas. Bijna keihard aan elkaar geklonken, maar niet beschimmeld. Dus dat gaan we ook gebruiken …

Recept

Ovenschotel spruiten met aardappel-uienpuree

Voorbereiding : 15 minutes

Kooktijd : 1 hour

Totaal : 1 hour, 25 minutes

Voor : 4-6 personen

Ovenschotel spruiten met aardappel-uienpuree

Een flink voedzame schotel van (kliekjes) spruiten & aardappel.

Ingrediënten

  • 500g spruitjes, schoongemaakt & ingekruist
  • 350g aardappelen, geschild
  • 6 uien, grof gesnipperd
  • 500g h.o.h. gehakt
  • 1 zakje gehaktkruiden (tuinkruiden)
  • 1 ei
  • 150g oude kaas, geraspt
  • 1 tl paprikapoeder, pikant
  • zout & peper
  • beker volle melk
  • roomboter, ongezouten
  • Paneermeel

Bereiding

  • Kook de spruiten zo'n 10 minuten in gezouten water.
  • Kook de aardappelen zo'n 20 minuten in gezouten water.
  • Meng in die tijd een ei en de kruiden door het gehakt.
    (Laat nu even rusten.)
  • Begin de uien te fruiten in een bakpan op laag-medium vuur.
  • Giet de spruiten af en laat ze uitdampen en afkoelen.
  • Verwarm de oven alvast voor op 220°C.
  • Rul het gehakt met wat boter in de hapjespan.
  • Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen.
  • Doe er een klont boter en scheut melk bij en begin te stampen.
    (Voeg eventueel melk toe, maar hou puree stevig.)
  • Doe nu ook de gefruite ui en paprikapoeder bij de puree.
  • Schep de puree om tot ze een egale, luchtige massa is.
  • Doe de spruiten onder in een ovenschaal.
  • Bestrooi met 1/3 van de oude kaas.
  • Verdeel nu het geruld gehakt over de schaal.
  • Bestrooi weer 1/3 deel van de oude kaas erover.
  • Schep & strijk nu de aardappel-uienpuree over het gehakt.
  • Strooi de rest van de oude kaas over de puree.
  • Strooi luchtig wat paneermeel over de ovenschotel.
  • Leg verspreid wat dunne plakjes roomboter op de schotel.
  • Zet nu de schotel zo'n 30 minuten in het midden van de oven.
  • Warm opdienen, zout & peper op tafel aanbieden.

Notities

Bron/inspiratie: Me, myself & I.

http://www.maillard.nl/2016/10/12/ovenschotel-spruiten-aardappel-uienpuree/

Uitvoering

OK, dat kliekje aardappelen is niet veel, daar kook ik er nog een paar bij en dan maak ik er puree van. Oh ja, ik vroeg me af of er geen stamppot uien bestond, en hoe dat zou smaken. (Als hutspot zonder wortel?) Dus ik schilde en snipperde een stapel uien grof. Hm, rauw door de puree? Lijkt me niet slim. Dus ik fruitte de uiensnippers in een scheutje olie. Met het gehakt deed ik het snel & simpel. Deze keer gewoon een zakje kruiden erdoor. (Want uit de losse hand kruiden, geeft telkens een ander resultaat.) Ik deed zelf de –reeds gekookte– spruiten koud in de ovenschaal. (In het recept staat het natuurlijk niet als restverwerking beschreven.) De uienstamppot vond ik eigenlijk een beetje vlak, niet echt spectaculair. Dus ik liep de kruidenkast langs en besloot eens de pittige paprikapoeder erbij te slepen …

Oordeel

Nou, smaakte het een beetje? Ja, eigenlijk best wel goed. De spruiten waren nu smakelijker. En natuurlijk streden de gezinsgenoten om de licht gebruinde aardappel-kaaskorstjes. Die waren heerlijk. De uienstamp paste best goed bij de spruiten en het gehakt was smakelijk. Kortom, het was een smakelijke –doch voedzame– dis …

Leave a Reply (with Facebook)

Copyright © 2016 - Geur van Maillard - All Rights Reserved.

Leave a Reply

Comments are closed.